Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ειδικός Παιδοδοντίατρος:
Δέρη Κουτσάκη D.D.S., Μ. Clin. Dent.
Υπεύθυνη Παιδοδοντιατρικού Τμήματος ΚΠΜ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

(εικ.: από ένα παιδικό στόμα)

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι πιο συχνές νόσοι του στόματος κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Αυτές προκαλούνται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (λευκό επίχρισμα που σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται).

ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑ

(ΕΙΚΟΝΑ με τερηδόνα) (ΕΙΚΟΝΑ με ουλίτιδα)

ΕΙΚΟΝΑ (Ο.Μ. ΠΛΑΚΑΣ)

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

  1. ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ (ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ)

ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ

ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΟΡΘΟΔ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΜΕΤΑ

Κατά την περίοδο της νεογιλής και μικτής οδοντοφυϊας πολλά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή ανατολή των δοντιών και τη σύγκλισή τους (τρόπος που κλείνουν μεταξύ τους).

Οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι:

α. Η κληρονομικότητα

β. Οι στοματικές συνήθειες (όπως ο παρατεταμένος θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας, κλπ) και

γ. Η πρόωρη απώλεια δοντιών.

Η έγκαιρη αναγνώριση, καθοδήγηση και αντιμετώπιση των παρεκκλίσεων της σύγκλισης από τον Παιδοδοντίατρο είναι σημαντική γιατί μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα και, σε ορισμένες ακόμη και να προλάβει τη μελλοντική εκτεταμένη ορθοδοντική θεραπεία.

  1. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Τα προβλήματα διάπλασης των δοντιών μπορεί να αφορούν στον

α. αριθμό

β. το μέγεθος

γ. το σχήμα

δ. το χρώμα και

ε. την ποιότητά τους.

Επίσης μπορεί να αφορούν μεμονωμένα δόντια ή ομάδα δοντιών. Η ύπαρξη τέτοιων δοντιών δημιουργεί στο παιδί αισθητικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Εικ. δυσπλασίας π.χ. υποπλασία Εικ. μετά την αποκατάσταση

Σήμερα, με την εξέλιξη των μεθόδων και υλικών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των δοντιών αυτών, ο Παιδοδοντίατρος μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

3. ΤΡΑΥΜΑ

Ο τραυματισμός των δοντιών και των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι (περιοδόντιο) είναι πολύ συχνός κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία.

Στα νεογιλά δόντια η πιο συχνή βλάβη είναι η νέκρωση του πολφού, που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα μετατόπισης του δοντιού και κυρίως εμβύθισης στο φατνίο. Συμπτώματα της νέκρωσης είναι η αλλαγή του χρώματος του δοντιού και η πιθανή δημιουργία αποστήματος.

Στα μόνιμα δόντια συχνά είναι τα κατάγματα του δοντιού και σπανιότερα τα κατάγματα της ρίζας, η μετατόπιση και η πλήρης εκγόμφωση (ολική έξοδος από τη θέση του).

Η άμεση αντιμετώπιση από τον Παιδοδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση του τραυματισμένου δοντιού και καθοριστική σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης μόνιμου δοντιού.

Στην περίπτωση αυτή, το δόντι πρέπει να πλυθεί αμέσως προσεκτικά με νερό, να επανατοποθετηθεί στη θέση του στο φατνίο, ή εάν δεν γίνεται να διατηρηθεί υγρό σε ποτήρι γάλακτος ή νερού ή στο στόμα και να αναζητηθεί το συντομότερο δυνατόν ο Παιδοδοντίατρος αμέσως μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από το ατύχημα.

Για την πρόληψη του τραυματισμού των δοντιών συνιστάται η χρήση ειδικών ναρθήκων, ιδιαίτερα από παιδιά με έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Εικ. τραυματισμών

Προ Μετά θεραπείας

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το πιο σπουδαίο μήνυμα της οδοντιατρικής έρευνας είναι ότι η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορούν όχι μόνο να προληφθούν αλλά και να ανασταλεί η εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια.

Στόχοι της προληπτικής αγωγής είναι η απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (ΟΜΠ) και η ενίσχυση των δοντιών.

Τα προληπτικά μέσα που υπάρχουν σήμερα είναι:

- Η χρήση οδοντόβουρτσας και νήματος για καλή στοματική υγιεινή

- Η ανάπτυξη σωστών διατροφικών συνηθειών με περιορισμό των υδατανθράκων και ειδικότερα της ζάχαρης από τη διατροφή

- Η χρήση του φθορίου σε όλες τις μορφές του, που αυξάνει την αντίσταση του δοντιού στην προσβολή από την τερηδόνα.

- Η εφαρμογή των προληπτικών καλύψεων οπών και σχισμών στους μόνιμους γομφίους (τραπεζίτες).

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΘΟΡΙΟΥ (ΦΘΟΡΙΩΣΗ) ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ;

Τοπικές εφαρμογές φθορίου στο οδοντιατρείο, πρέπει να ξεκινήσουν από την ηλικία των 3 ετών και να επαναλαμβάνονται κάθε 6 μήνες, οι οποίες εξασφαλίζουν την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων του στόματος. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ΠΡΟΛΗΨΗ παρά ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ειδικός Παιδοδοντίατρος:
Δέρη Κουτσάκη D.D.S., Μ. Clin. Dent.
Υπεύθυνη Παιδοδοντιατρικού Τμήματος ΚΠΜ



Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Οι πιο συχνές νόσοι του στόματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η τερηδόνα αναπτύσσεται όταν διαταραχθεί η ισορροπία στο στόμα και το άθροισμα όλων των « τερηδονογόνων » παραγόντων που απειλεί να απασβεστιώσει τα δόντια, υπερβαίνει το σύνολο των παραγόντων που τα προστατεύουν με επανασβεστίωση. Στην περίπτωση αυτή, η αδαμαντίνη των δοντιών χάνει μέταλλα σταδιακά ( ασβέστιο και φώσφορο), ώσπου η αδαμαντίνη σπάει και δημιουργείται κοιλότητα.

Τερηδονογόνοι Παράγοντες:

Το συνολικό τερηδονογόνο φορτίο εξαρτάται από την κατάσταση 5 παραγόντων :

  • Οδοντική πλάκα
  • Υδατάνθρακες
  • Κατακράτηση τροφίμων
  • Συχνότητα λήψεως τροφής
  • Έλλειψη ανασταλτικών παραγόντων (σάλιο, φθόριο, αφαίρεση οδοντικής μικροβιακής πλάκας, καλύψεις οπών και σχισμών).

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στη χώρα μας ηλικίας από 5 έως 12 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα τερηδόνας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες το 64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζει τερηδόνα χωρίς οι γονείς να το έχουν αντιληφθεί.

Γιατί τόσο νωρίς;

Γιατί η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και από την βρεφική ηλικία. Η τερηδόνα του μπιμπερό ή του θηλασμού καθώς και η ταχέως εξελισσόμενη τερηδόνα, αποτελούν ειδικές ομάδες οδοντικής νόσου, που εμφανίζονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνες αργότερα, τόσο στη νεογιλή όσο και στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Γιατί η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους.

Η τερηδόνα σήμερα είναι μια νόσος που 100% μπορεί να προληφθεί.

Όσο αναφορά τα παιδιά, επειδή από μόνα τους δεν μπορούν να αποζητήσουν την πρόληψη ή την θεραπεία των δοντιών τους, την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι γονείς οι οποίοι θα πρέπει να αποζητήσουν, διδάξουν και εφαρμόσουν την πρόληψη στα παιδιά τους.

Η ευθύνη και η υπαιτιότητα των γονέων για τα οδοντικά προβλήματα των παιδιών τους δεν σταματά εδώ. Λάθος θέσεις και αντιλήψεις των γονέων μπορούν να δημιουργήσουν ή να επαυξήσουν κάποιο πρόβλημα στο παιδί τους. Και πρώτα από όλα αυτά τα οποία οι γονείς θα μεταδώσουν στα παιδιά τους είναι οι συνήθειές τους, συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής. Για αυτό συνήθως παιδιά με χαλασμένα δόντια προέρχονται από γονείς με χαλασμένα δόντια. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούν οι γονείς ότι η τερηδόνα (χαλασμένα δόντια) είναι μια κληρονομική νόσος και ότι το παιδί θα κληρονομήσει ούτος ή άλλως τα χαλασμένα δόντια τους αποδιώχνοντας την ευθύνη από πάνω τους. Έχει αποδειχθεί ότι δεν κληρονομούνται τα μαλακά δόντια των γονιών αλλά ευθύνονται το περιβάλλον και οι άσχημες συνήθειες υγιεινής και διατροφής ως κύριες αιτίες καταστροφής των δοντιών.

Μια άλλη λανθασμένη αντίληψη είναι, γιατί σήμερα τα παιδιά έχουν τόσα προβλήματα και χρειάζονται τέτοια προσοχή, ενώ όταν οι γονείς ήταν μικροί ούτε χαλασμένα δόντια είχαν ούτε πήγαιναν ποτέ στον οδοντίατρο. Ξεχνούν όμως, ότι οι συνήθειες και η διατροφή η δική τους τότε ήταν τελείως διαφορετική από την σημερινή και μήπως τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν σήμερα με τα δόντια τους είναι η συνέπεια εκείνης ακριβώς της αδιαφορίας, της έλλειψης φροντίδας και πρόληψης στην νεανική τους ηλικία.

Και όμως είναι αρκετά εύκολο να δώσουμε την δυνατότητα σε κάθε παιδί να αποκτήσει ένα στόμα αισθητικά άρτιο και λειτουργικά σωστό, απαλλαγμένο από προβλήματα, αρκεί να εφαρμόσουμε μερικά απλά ανέξοδα και εύκολα μέτρα πρόληψης έγκαιρα.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;

Πρέπει να γίνεται με την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού και όχι αργότερα από τον 12ο με 18ο μήνα της ηλικίας του.

Κατά την πρώτη επίσκεψη του παιδιού, ο παιδοδοντίατρος θα δώσει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες στους γονείς σχετικά με:

  • τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μόνιμων δοντιών
  • τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα δόντια λόγω χρήσης πιπίλας ή μπιμπερό με ζαχαρούχα ροφήματα, κακής διατροφής, χρήσης φαρμάκων
  • τις στοματικές συνήθειες, όπως θηλασμός δαχτύλου, πιπίλας και πώς και πότε αυτές πρέπει να διακόπτονται
  • τα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και ουλίτιδας
  • τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού δοντιών.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ;

Συνοψίζοντας, τα μέτρα πρόληψης θα λέγαμε ότι επιγραμματικά είναι τα εξής:

1. Καλή στοματική υγιεινή με

· βούρτσισμα

· νήμα

2. Χρήση φθορίου

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντοϊατρικής ( ΕΑPD ) υποστηρίζει ότι το φθόριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε προληπτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της τερηδόνας στα παιδιά.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να αξιολογείται κάθε 6 ή 12 μήνες και να τροποποιείται σύμφωνα με τις αναπτυξιακές αλλαγές που γίνονται στο κάθε παιδί.

· Φθοριούχες οδοντόπαστες από 6 μηνών

· Φθοριούχα στοματοπλύματα από 6 ετών και άνω

· Ζελέ και βερνίκια τοπικής εφαρμογής - τοπική φθορίωση στο ιατρείο - από 4 ετών και κάθε 6 έως 8 μήνες

· Τροχίσκους φθορίου σε παιδία που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας

3. Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών ( σε ηλικία 6 και 12 ετών )

4. Ανάλυση δίαιτας, συμβουλές

5. Τακτικές επισκέψεις για έλεγχο και φθορίωση κάθε 6 έως 8 μήνες.

Συμπερασματικά, η πρόληψη μας δίνει γερά δόντια και καλή στοματική υγεία.

Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν αν και δεν διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγα και διαρκεί για πάντα.

Πρόληψη σημαίνει ότι πάω στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να προλάβω και όχι όταν πονάω. Γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ αργά... Άρα, πρόληψη, σημαίνει Εξυπνάδα, σημαίνει Υγεία !

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ειδικός Παιδοδοντίατρος:
Δέρη Κουτσάκη D.D.S., Μ. Clin. Dent.
Υπεύθυνη Παιδοδοντιατρικού Τμήματος ΚΠΜ



Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Σαν μητέρα είστε περήφανη για το μωρό σας. Το αγαπάτε, το φροντίζετε. Νιώθετε ευτυχισμένη όταν σας χαμογελάει. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΝΩΡΙΣ για να ξεκινήσετε τη φροντίδα, για να αποκτήσει δόντια γερά και υγιή.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τη φροντίδα, για τη στοματική του υγιεινή, τόσο πιο νωρίς θα σας χαρίσει το μεγαλύτερο χαμόγελο στον κόσμο.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ;

Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να αρχίσετε να φροντίζετε τα δόντια του μωρού σας, ακόμα κι όταν αυτά δεν έχουν εμφανιστεί.

Τα πρώτα δόντια του μωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ τα μόνιμα στο δεύτερο. Γι’ αυτό διαταραχές στην υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια του μωρού. Μερικά φάρμακα (όπως οι τετρακυκλίνες) μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα και τη σύσταση των δοντιών. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές με τα φάρμακα που παίρνετε και να έχετε πάντα τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Επιπλέον θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Γιατί παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο σχηματισμό των δοντιών του μωρού σας. Το μωρό γεννιέται με τα δόντια του. Δεν φαίνονται όμως γιατί καλύπτονται από τα ούλα του. Από τον 6ο έως 8ο μήνα της ζωής του, αρχίζει η λεγόμενη «ανατολή» των δοντιών του. Μέχρι 3 ετών, το μωρό σας θα εμφανίσει όλα του τα δοντάκια, τα οποία λέγονται νεογιλά. Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δε σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα.

Τα νεογιλά διατηρούνται στο παιδί έως την ηλικία των 12 ετών. Από 6 ετών και μετά, αρχίζει να εμφανίζεται το πρώτο μόνιμο δόντι. Αν το μωρό σας όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ;

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντρίατρο/οδοντίατρο;

- Με την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του 18ο μήνα ηλικίας του.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες το 64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζει τερηδόνα χωρίς οι γονείς να το έχουν αντιληφθεί. Γιατί τόσο νωρίς; Γιατί η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορεί να εμφανισθούν ακόμα και από τη βρεφική ηλικία. Η τερηδόνα του μπιμπερό ή του θηλασμού, καθώς και η ταχέως εξελισσόμενη τερηδόνα, αποτελούν ειδικές ομάδες οδοντικής νόσου, που εμφανίζονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνες αργότερα, τόσο στη νεογιλή όσο και στη μόνιμη οδοντοφυϊα. Γιατί, η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους.

- Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία που θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.

Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δόντια;

- Κατ’ αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.

Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως η τερηδόνα, τραυματισμός, αποστήματα, επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό.

- Παιδιά με τερηδονισμένα δόντια και αποστήματα παρουσιάζουν συνήθως μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη ανάπτυξή τους.

- Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια όταν έρθουν χαλάνε αμέσως.

- Τα νεογιλά (παιδικά) δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.

- Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου.

- Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους που θα χρειασθούν τα μόνιμα δόντια, καθοδηγώντας την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Γι’ αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής, είναι σοβαρό λάθος.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η 1η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ποιες οδηγίες μπορεί να δώσει ο παιδοδοντίατρος για ένα τόσο μικρό παιδί;

Κατά την πρώτη επίσκεψη του παιδιού, ο παιδοδοντίατρος θα δώσει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες στους γονείς που αφορούν:

- Τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μόνιμων δοντιών

- Τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα δόντια λόγω χρήσης πιπίλας ή μπιμπερό (με ζαχαρούχα ροφήματα), κακής διατροφής, χρήσης φαρμάκων

- Τις στοματικές συνήθειες, όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, πώς και πότε αυτές πρέπει να διακόπτονται

- Τα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και ουλίτιδας

- Τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών

- Υπάρχουν προβλήματα κατά την ανατολή των δοντιών, και τι μπορώ να κάνω να το βοηθήσω;

Τα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδικά δόντια όταν ανατέλλουν, είναι:

- Κόκκινα και διογκωμένα ούλα

- Μεγάλη ποσότητα σάλιου

- Δυσφορία, εκνευρισμός, γκρίνια

- Ανορεξία

- Αλλαγή στις συνήθειες διατροφής

- Ανησυχία στον ύπνο ακόμα και

- Πυρετός

Γενικά, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανατολή είναι ήπια. Αν παρατηρήσετε υψηλό πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανόν να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο που δεν σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του.

ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΟΥΛΑ ΤΟΥ;

Για να το ανακουφίσετε από τις ενοχλήσεις αυτές, θα πρέπει:

- Να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μια βρεγμένη γάζα

- Να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια, που είναι κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό

- Να τρίψετε ελαφρά με το δάχτυλό σας ή με ένα κρύο κουτάλι (από την κυρτή του πλευρά) ή με ένα παγωμένο ύφασμα, ή με ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα, τα ούλα του

- Σε περίπτωση μεγαλύτερης ενόχλησης συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και τον παιδοδοντίατρό σας.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;

Ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά την ανατολή τους. Αρχικά γίνεται με υγρή γάζα και αργότερα, όταν ανατείλουν αρκετά δόντια, με παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

Ο οδοντίατρος θα ενημερώσει τους γονείς για το σωστό καθαρισμό των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα (ποσότητα περιεχομένου φθορίου) ανάλογα με την ηλικία, συχνότητα βουρτσίσματος, ανάλογα με την ηλικία, τρόπος βουρτσίσματος κλπ.

Σκοπός του καθαρισμού είναι η απομάκρυνση των μικροβίων και των τροφών ώστε να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία τερηδόνας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ;

Οι άλλοι τρόποι προστασίας των δοντιών από την τερηδόνα είναι:

- Το φθόριο (οδοντόπαστες, στοματοπλύματα, ζελέ και βερνίκια τοπικής εφαρμογής από τον οδοντίατρο στο ιατρείο, φθορίωση)

- Σωστή διατροφή

- Η κάλυψη των οπών και των σχισμών των δοντιών (sealants)

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Είναι η αφαίρεση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (Ο.Μ.Π.) και τρυγίας (πέτρας) και η τοπική εφαρμογή ενός υψηλής περιεκτικότητας ζελέ φθορίου (10-12.000 ppm) από τον οδοντίατρο, με γεύση φρούτων για να είναι εύληπτα από τα παιδιά. Το φθόριο είναι ένα φυσικό στοιχείο, ενισχύει τη δομή των δοντιών, με αποτέλεσμα να κάνει τα δόντια μας πολύ πιο «δυνατά και ανθεκτικά» στις προσβολές των μικροβίων που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή και να αναχαιτίζεται η προσβολή τους από την τερηδόνα.

Η χρήση του είναι εντελώς ακίνδυνη εφόσον τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης που θα δώσει ο παιδοδοντίατρος.

ΦΘΟΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Πρέπει να γίνονται συστηματικά κάθε εξάμηνο από την ηλικία των τριών ετών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΩΝ (SEALANTS);

Είναι άχρωμες ή έγχρωμες πλαστικές ουσίες οι οποίες τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών. Ο σκοπός τους είναι να προστατεύουν τις στενές οπές και σχισμές των δοντιών, οι οποίες επειδή δεν μπορούν να καθαρισθούν με το βούρτσισμα είναι οι περιοχές από τις οποίες συνήθως ξεκινά η τερηδόνα.

Ποια δόντια πρέπει να προστατευθούν;

Συνήθως, τα πρώτα δόντια που προστατεύουμε με αυτό τον τρόπο είναι οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (εξαρίτες).

Τα δόντια αυτά εμφανίζουν τερηδόνα σε ποσοστό έως και 95% αν δεν προστατευθούν. Επίσης τοποθετούνται σε δεύτερους μόνιμους γομφίους περίπου κατά την ηλικία των 12 ετών καθώς και σε κάθε δόντι που έχει οπές και σχισμές και επομένως αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει τερηδόνα.