Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ειδικός Παιδοδοντίατρος:
Δέρη Κουτσάκη D.D.S., Μ. Clin. Dent.
Υπεύθυνη Παιδοδοντιατρικού Τμήματος ΚΠΜ



Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Οι πιο συχνές νόσοι του στόματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η τερηδόνα αναπτύσσεται όταν διαταραχθεί η ισορροπία στο στόμα και το άθροισμα όλων των « τερηδονογόνων » παραγόντων που απειλεί να απασβεστιώσει τα δόντια, υπερβαίνει το σύνολο των παραγόντων που τα προστατεύουν με επανασβεστίωση. Στην περίπτωση αυτή, η αδαμαντίνη των δοντιών χάνει μέταλλα σταδιακά ( ασβέστιο και φώσφορο), ώσπου η αδαμαντίνη σπάει και δημιουργείται κοιλότητα.

Τερηδονογόνοι Παράγοντες:

Το συνολικό τερηδονογόνο φορτίο εξαρτάται από την κατάσταση 5 παραγόντων :

  • Οδοντική πλάκα
  • Υδατάνθρακες
  • Κατακράτηση τροφίμων
  • Συχνότητα λήψεως τροφής
  • Έλλειψη ανασταλτικών παραγόντων (σάλιο, φθόριο, αφαίρεση οδοντικής μικροβιακής πλάκας, καλύψεις οπών και σχισμών).

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στη χώρα μας ηλικίας από 5 έως 12 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα τερηδόνας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες το 64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζει τερηδόνα χωρίς οι γονείς να το έχουν αντιληφθεί.

Γιατί τόσο νωρίς;

Γιατί η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και από την βρεφική ηλικία. Η τερηδόνα του μπιμπερό ή του θηλασμού καθώς και η ταχέως εξελισσόμενη τερηδόνα, αποτελούν ειδικές ομάδες οδοντικής νόσου, που εμφανίζονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνες αργότερα, τόσο στη νεογιλή όσο και στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Γιατί η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους.

Η τερηδόνα σήμερα είναι μια νόσος που 100% μπορεί να προληφθεί.

Όσο αναφορά τα παιδιά, επειδή από μόνα τους δεν μπορούν να αποζητήσουν την πρόληψη ή την θεραπεία των δοντιών τους, την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι γονείς οι οποίοι θα πρέπει να αποζητήσουν, διδάξουν και εφαρμόσουν την πρόληψη στα παιδιά τους.

Η ευθύνη και η υπαιτιότητα των γονέων για τα οδοντικά προβλήματα των παιδιών τους δεν σταματά εδώ. Λάθος θέσεις και αντιλήψεις των γονέων μπορούν να δημιουργήσουν ή να επαυξήσουν κάποιο πρόβλημα στο παιδί τους. Και πρώτα από όλα αυτά τα οποία οι γονείς θα μεταδώσουν στα παιδιά τους είναι οι συνήθειές τους, συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής. Για αυτό συνήθως παιδιά με χαλασμένα δόντια προέρχονται από γονείς με χαλασμένα δόντια. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούν οι γονείς ότι η τερηδόνα (χαλασμένα δόντια) είναι μια κληρονομική νόσος και ότι το παιδί θα κληρονομήσει ούτος ή άλλως τα χαλασμένα δόντια τους αποδιώχνοντας την ευθύνη από πάνω τους. Έχει αποδειχθεί ότι δεν κληρονομούνται τα μαλακά δόντια των γονιών αλλά ευθύνονται το περιβάλλον και οι άσχημες συνήθειες υγιεινής και διατροφής ως κύριες αιτίες καταστροφής των δοντιών.

Μια άλλη λανθασμένη αντίληψη είναι, γιατί σήμερα τα παιδιά έχουν τόσα προβλήματα και χρειάζονται τέτοια προσοχή, ενώ όταν οι γονείς ήταν μικροί ούτε χαλασμένα δόντια είχαν ούτε πήγαιναν ποτέ στον οδοντίατρο. Ξεχνούν όμως, ότι οι συνήθειες και η διατροφή η δική τους τότε ήταν τελείως διαφορετική από την σημερινή και μήπως τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν σήμερα με τα δόντια τους είναι η συνέπεια εκείνης ακριβώς της αδιαφορίας, της έλλειψης φροντίδας και πρόληψης στην νεανική τους ηλικία.

Και όμως είναι αρκετά εύκολο να δώσουμε την δυνατότητα σε κάθε παιδί να αποκτήσει ένα στόμα αισθητικά άρτιο και λειτουργικά σωστό, απαλλαγμένο από προβλήματα, αρκεί να εφαρμόσουμε μερικά απλά ανέξοδα και εύκολα μέτρα πρόληψης έγκαιρα.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;

Πρέπει να γίνεται με την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού και όχι αργότερα από τον 12ο με 18ο μήνα της ηλικίας του.

Κατά την πρώτη επίσκεψη του παιδιού, ο παιδοδοντίατρος θα δώσει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες στους γονείς σχετικά με:

  • τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μόνιμων δοντιών
  • τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα δόντια λόγω χρήσης πιπίλας ή μπιμπερό με ζαχαρούχα ροφήματα, κακής διατροφής, χρήσης φαρμάκων
  • τις στοματικές συνήθειες, όπως θηλασμός δαχτύλου, πιπίλας και πώς και πότε αυτές πρέπει να διακόπτονται
  • τα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και ουλίτιδας
  • τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού δοντιών.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ;

Συνοψίζοντας, τα μέτρα πρόληψης θα λέγαμε ότι επιγραμματικά είναι τα εξής:

1. Καλή στοματική υγιεινή με

· βούρτσισμα

· νήμα

2. Χρήση φθορίου

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντοϊατρικής ( ΕΑPD ) υποστηρίζει ότι το φθόριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε προληπτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της τερηδόνας στα παιδιά.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να αξιολογείται κάθε 6 ή 12 μήνες και να τροποποιείται σύμφωνα με τις αναπτυξιακές αλλαγές που γίνονται στο κάθε παιδί.

· Φθοριούχες οδοντόπαστες από 6 μηνών

· Φθοριούχα στοματοπλύματα από 6 ετών και άνω

· Ζελέ και βερνίκια τοπικής εφαρμογής - τοπική φθορίωση στο ιατρείο - από 4 ετών και κάθε 6 έως 8 μήνες

· Τροχίσκους φθορίου σε παιδία που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας

3. Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών ( σε ηλικία 6 και 12 ετών )

4. Ανάλυση δίαιτας, συμβουλές

5. Τακτικές επισκέψεις για έλεγχο και φθορίωση κάθε 6 έως 8 μήνες.

Συμπερασματικά, η πρόληψη μας δίνει γερά δόντια και καλή στοματική υγεία.

Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν αν και δεν διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγα και διαρκεί για πάντα.

Πρόληψη σημαίνει ότι πάω στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να προλάβω και όχι όταν πονάω. Γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ αργά... Άρα, πρόληψη, σημαίνει Εξυπνάδα, σημαίνει Υγεία !

Δεν υπάρχουν σχόλια: