Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ειδικός Παιδοδοντίατρος:
Δέρη Κουτσάκη D.D.S., Μ. Clin. Dent.
Υπεύθυνη Παιδοδοντιατρικού Τμήματος ΚΠΜ




ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Αγαπητοί γονείς .

Πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή που τα χαλασμένα δόντια στα παιδιά ήταν κάτι αναπόφευκτο.

Σήμερα η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και εφόσον το θέλετε, μπορούν τα παιδιά σας να έχουν γερά δόντια, αρκεί να τα βοηθήσετε να ακολουθήσουν το προληπτικό πρόγραμμα που σας προσφέρουμε στο παιδοδοντιατρικό μας χώρο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ και το οποίο περιλαμβάνει :

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ/ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ/ΝΗΜΑ:

Για να έχουμε γερά δόντια δεν αρκεί να πλένουμε γερά τα δόντια μας. Σημασία έχει πόσο σωστά τα βουρτσίζουμε. Η τεχνική βουρτσίσματος στα παιδιά είναι διαφορετική από τους ενήλικες , γι΄αυτό και στο πρόγραμμα μας δίνουμε έμφαση στο πως πότε και από ποιον πρέπει να βουρτσίζονται τα δόντια των παιδιών. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται πάντα με φθοριούχο οδοντόπαστα 2-3 φορές καθημερινά, ενώ το νήμα πρέπει να γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα. Το βούρτσισμα πριν το βραδινό ύπνο είναι πιο σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

ΦΘΟΡΙΟ:ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:

Το φθόριο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης στη μείωση της τερηδόνας: κάνει τα δόντια πιο γερά και ανθεκτικά.

Τα δόντια αρχίζουν να σχηματίζονται πολύ καιρό πριν φανούν στο στόμα, επομένως η εφαρμογή του προληπτικού προγράμματος και η λήψη φθορίου θα πρέπει να αρχίσει έγκαιρα. Το φθόριο χορηγείται συστηματικά διαλυμένο σε νερό και σε ταμπλέτες ή σταγόνες. Για τοπική εφαρμογή υπάρχει στοματόπλυμα (χρήση στο σπίτι)καθώς και σε ζελέ για εφαρμογές στο ιατρείο. Το ποια μορφή φθορίου θα πρέπει να δοθεί και σε τι δοσολογία ή συχνότητα εξαρτάται από την ηλικία και τα ειδικά προβλήματα που παρουσιάζει το κάθε παιδί.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα πλούσια σε γλυκά, σοκολάτες, τσίχλες και καραμέλες, ιδιαίτερα όταν αυτά καταναλώνονται πολλές φορές την ημέρα, προκαλεί τερηδόνα. Αντίθετα η κατανάλωση φρούτων , γάλακτος, τυριού, ψωμιού και άλλων υγιεινών τροφών, μεταξύ των γευμάτων ,συνεισφέρει αποτελεσματικά στη πρόληψη. Το πόσο συχνά, ποιες ώρες της ημέρας και σε τι μορφή καταναλώνονται οι ζαχαρούχες τροφές είναι παράγοντες που πρέπει να αξιολογούνται γιατί έχουν ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία της τερηδόνας.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ (SEALANTS):

Τα sealants είναι μία λεπτή επικάλυψη από πλαστικό, η οποία τοποθετείται στις βαθιές σχισμές των πίσω δοντιών οι οποίες είναι οι πλέον ευαίσθητες στη τερηδόνα. Τα δόντια που είναι κατάλληλα για sealants είναι οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι που ανατέλουν στα 6 χρόνια καθώς και οι προγόμφιοι και οι δεύτεροι μόνιμοι γομφίοι που ανατέλουν στα 12 χρόνια. Τοποθετούνται μία φορά αλλά θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 6-8 μήνες μια και όσο θα παραμένουν άθικτα στη θέση τους θα προσφέρουν απόλυτη προστασία (100%) από τη τερηδόνα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ –ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:

Τίποτα δεν μπορεί να προληφθεί και τίποτα δεν μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση εάν δεν συντηρείται, δηλαδή εάν δεν γίνονται συχνά επανεξετάσεις. Γι’ αυτό δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο μία φορά κάθε 6-8 μήνες είναι απαραίτητη για την υγεία των δοντιών του παιδιού. Σε αυτές τις επισκέψεις, δίνεται η ευκαιρία με πολύ εύκολο τρόπο να διορθωθούν τυχόν βλάβες σε αρχικά στάδια προτού αυτές να επεκταθούν. Αφετέρου θα γίνει φθορίωση και θα καθαριστούν τα δόντια ενώ παράλληλα θα γίνει υπενθύμιση των μέτρων πρόληψης και θα ενδυναμωθούν οι καλές συνθήκες βουρτσίσματος – λήψη φθορίου και σωστής διατροφής.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: