Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ειδικός Παιδοδοντίατρος:
Δέρη Κουτσάκη D.D.S., Μ. Clin. Dent.
Υπεύθυνη Παιδοδοντιατρικού Τμήματος ΚΠΜ

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αγαπητοί γονείς,

Οι οδοντικοί τραυματισμοί είναι ένα ατυχές γεγονός που συμβαίνει αρκετά συχνά στα παιδιά και ειδικά στις ηλικίες των 1-3 και 8-10 ετών.

Επειδή και εσείς είχατε την ατυχία κάποιο από τα δόντια του παιδιού σας να τραυματιστεί ,μη πανικοβάλλεστε ,μάθετε ότι οι περισσότεροι οδοντικοί τραυματισμοί αντιμετωπίζονται επιτυχώς, εφ’ όσον γνωρίζετε και ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες.

1. Η αντιμετώπιση κάθε τραυματισμένου δοντιού θα πρέπει να είναι άμεση. Ολιγωρία και καθυστέρηση λόγω αμέλειας ή άλλων αιτιών δε δικαιολογείται.

2. Η θεραπεία ενός τραυματισμένου δοντιού δεν τελειώνει πότε στην πρώτη επίσκεψη, όσο απλό και να είναι το τραύμα. Το δόντι χρειάζεται παρακολούθηση γιατί βλάβες οι οποίες δεν φαίνονται στην αρχή καθώς και δυσάρεστες επιπλοκές μπορεί να συμβούν στο μέλλον.

3. Γι’ αυτό το λόγο:

4. Μην ξεχνάς τις επανεξετάσεις για παρακολούθηση και έλεγχο(ακτινογραφικό κτλ.) του τραυματισμένου δοντιού που θα γίνονται για 1 χρόνο τουλάχιστον μετά το τραύμα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ:

Α) Αν υπάρχει τραυματισμός στα μαλακά μόρια (χείλη, γλώσσα, βλεννογόνος) θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν χρειάζονται ράμματα, ενώ οι κρύες κομπρέσες περιορίζουν το οίδημα.(παγάκια σε σακουλάκια νάιλον τυλιγμένα σε λεπτή πετσέτα).

Β) Να τρως και να μασάς κανονικά, αλλά δεν θα πρέπει να κόβεις με το δόντι που έχει τραυματιστεί ,ιδίως όταν αυτό έχει ακινητοποιηθεί , γιατί δεν πρέπει να δέχεται κανενός είδους πίεση.

Γ) Η στοματική υγιεινή θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτική όπως και πριν, ιδιαίτερα στη τραυματισμένη περιοχή και ν’ ακολουθείς πιστά το προληπτικό σου πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που το τραυματισμένο δόντι αρχίζει να σε πονάει ή παρατηρείς μια φουσκάλα στα ούλα πάνω από το τραυματισμένο δόντι ή το δόντι αλλάζει χρώμα ή ξανατραυματισθεί, ειδοποίησε μας αμέσως, ώστε έγκαιρα να το αντιμετωπίσουμε.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: